søndag 29. september 2013

Høstfarger

Her er resultatene fra forrige helgs fototur i Østmarka. Deilig å leke seg med fargene, og mange motiv ute for makroobjektivet nå.





torsdag 12. september 2013

Fotoworkshop på Venabu

I helgen var jeg på fotoworkshop på Venabu fjellhotell. Jeg har vært på Venabu på fotokurs flere ganger, og denne workshopen var liksom "neste" på listen. Pakket det mest nødvendige av utstyr, og med en fotosekk på ryggen og en sekk med klær på magen satte jeg meg på toget fredag ettermiddag. En super måte å reise på!

Fredag kveld startet med et flott foredrag av naturfotografen Tom Dyring. Mange flotte bilder, og gode historier om hvordan de ble laget. Naturfotografering er ingen latmannsaktivitet, og grundig planlegging ligger bak bildene. For ikke å snakke om mange timers slit som ender uten bilder.

Lørdag var vi ute og fotograferte, vi fikk to oppgaver - landskap og portrett. To bilder fra hver som skulle skrives ut og monteres, og henges opp til bedømming av alle deltagerne i en konkurranse. Premiebordet var imponerende, en Olympus Pen, tre skrivere, stativ med kulehode, minnekort og opphold på Venabu. I tillegg til Tom Dyring var primus motor Olav Storm, Svein Utigard og Erik Damsgaard med som "støtteapparat", i tillegg til Tor Jørgen Westerby og Kai Olsen fra Epson, som håndterte skriverne. Helt fantastisk å ha en helg med så mye ekspertise å trekke kunnskap fra!

Etter fotograferingen lørdag, var det bildebearbeiding inne, med god hjelp fra proffene. Etter for enkelte mange forsøk ble printene funnet ok, montert på kapaplater og hengt opp etter alle kunstens og galleriers regler. Veldig inspirerende og lærerikt å se bildene sine på papir og ikke bare på skjermen, jeg skal bli langt flinkere til å skrive ut bilder framover! Vi ble ferdige før klokka 24, det hjalp godt at hoteller stilte med nattmat.

Søndag startet vi ute, først ga Olav oss tips om portrettfotografering, og så fikk vi innføring i bruk av speil til lyssetting av Svein, og prøvde oss selv på det vi fant av småtteri ute. Ikke lett, men veldig moro. Vi avsluttet inne med avstemning, gjennomgang av bildene med kommentarer fra alle fire fotografer på hvert bilde, og til slutt kåring av vinnere. Utrolig lærerikt, og spennende. Jeg nådde ikke opp i konkurransen, men rådene og kommentaren jeg fikk var veldig bra. Her er mye å jobbe med. Det var veldig mange bra bilder med, og de som vant hadde virkelig fått til noen blinkskudd - gratulerer! Et av helgens absolutte høydepunkt var foredraget til Kristian Voldheim, både bra bilder og miljøengasjement som selvsagt varmer en miljøbyråkrats hjerte.

Under er et utvalg bilder fra helgen.















 

søndag 30. juni 2013

Nyttig på nett om juss

Som fotograf som legger bilder på nett, har man endel lover å forholde seg til. Det vet jeg, men jeg kan ikke nok om hva jeg har lov til og hva jeg ikke har lov til. Særlig når det handler om bilder av andre mennesker er jeg veldig usikker. Resultatet er kanskje at jeg begrenser for mye hva jeg tar bilder av og hva jeg publiserer.

Jeg liker å ta bilder på reiser, og da er man jo ofte i byer der det er mange folk. Men det er merkelig hvordan jeg strever for å få tatt bilder uten mennesker på! Ikke bare fordi jeg ønsker å ta bilde av bygningen eller statuen, men fordi jeg har et selvpålagt "forbud" mot å ta bilder av mennesker som skal publiseres uten å få tillatelse av de samme menneskene først. Og det er veldig upraktisk når man tar bilder med mange mennesker.

Derfor er det nyttig å vite hva man har lov til og hva man ikke har lov til. Når man vet det, kan man også bli friere til å ta bilder innenfor de rammene som finnes. Men lover er ikke enkle å lese, det er derfor veldig nyttig når noen tar seg bryet med å lage forklaringer og kommentarer til lovene, som også forklarer hvordan de tolkes av rettssystemet - såkalt rettspraksis.

Gisle Hannemyr har laget en god forklaring til lovene omkring digitale medier. Der står det også mye bra forklart om hva man har lov til og ikke lov til når det gjelder bilder av mennesker:

Lommejuss omkring digitale medier


Den anbefales, jeg skal i hvert fall lese og lære dette skikkelig godt i sommer!

Som bildeeksempler har jeg noen bilder fra Venezia. Alle som har vært der vet at det ikke er tomt i gatene, men bildene mine gir et helt annet inntrykk.

Inviting in
Jeg fotograferte gjerne sent på kvelden eller tidlig om morgenen, for å unngå mennesker. På den annen side var det også fint lys og en egen stemning da.

Man on the bridge
Denne karen var så liten del av bildet, at jeg følte meg trygg. Nå har jeg skjønt at dette er greit siden det ikke er mannen som er hovedmotivet, men broen.


IMGP1499.jpg
Denne damen som solgte fisk er hovedmotivet, og her spurte jeg om lov til å ta bilde. Damen som handler er ikke hovedmotiv, men en del av situasjonen. Etterhvert skjønte jeg også at venezianerne er veldig vant til å bli fotografert, så det var aldri noe problem å få lov. Men jeg spurte ikke om lov til å publisere bildet på nett, det burde jeg nok gjort.

lørdag 4. mai 2013

Huggormbitt

Det tok en uke før jeg skjønte hva som hadde skjedd - en huggorm har bitt meg.

For omtrent en uke siden oppdaget jeg to små røde prikker nederst på leggen, og et blåmerke rundt. Men det gjorde overhode ikke vondt, merket det knapt nok når jeg tok på blåmerket, selv om beinet også hovnet litt opp.

Nå går jeg ofte utenfor stien i skogen, og blåmerkene kommer lett uten at jeg bryr meg så mye om det, men de to små prikkene var rare. Jeg tenkte på huggorm, men syntes de satt så langt fra hverandre, at det måtte da være en diger orm? Jeg vet at man ikke trenger kjenne det idet huggormen biter, og hvis det er tørrbitt får man heller ingen reaksjon.

I dag sjekket jeg giftinformasjonen, og målte avstanden mellom prikkene, og jammen var de godt innenfor normalen, ca 7-8 mm mellom prikkene. Det kan være opptil 9 mm.

Jeg vet ikke helt når eller hvor det har skjedd, enten på  tur i Østmarka, eller kanskje mer sannsynlig - på pentaxianerturen til Hovedøya. Ikke så rart om jeg forstyrret en orm i solhellingen ved kubjellene, der jeg kravlet rundt på bakken for å få lavt perspektiv.

Så da har jeg prøvd det også - å bli bitt av huggorm. Egentlig ikke noe å være redd for hvis det er tørrbitt :). Takk til ormen som ikke ga meg giftdosen sin!

Etter en uke begynner blåmerket å bli gult, beinet er fortsatt hovent, men  det finnes ikke vondt.



tirsdag 16. april 2013

Venezia revisited

Nei, jeg har ikke vært tilbake, men jeg har tatt en tur innom mappen med alle bildene jeg tok i januar. I stedet for å få dårlig samvittighet for å ikke ha gjort noe videre med dem, har jeg kost meg med å jobbe med et par, og tenkte at jeg skulle publisere dem her.

Denne baren var virkelig fristende i kveldsmørket.....

Inviting in

Typiske veneziafarger i januar, rosa hus,  grønt kanalvann, og gondoler med blå trekk.

Gondola parking

søndag 24. februar 2013

Om å se på bilder

En pentaxianervenn - Jostein Øksne - tok opp følgende spørsmål på pentaxianernes gruppe på facebook:


"Jeg har hørt det påstått at det er en sammenheng mellom hva slags bilder vi liker, og hvilket medium vi betrakter bildet på. Eksempler på ulike "medium" har vært Web, bok, prosjektor/lysbildeframvisning og galleriutstillinger. 

Tror dere det finnes en slik sammenheng, og hvordan tror dere den arter seg?"



Jeg mener det helt klart finnes en slik sammenheng, mellom hvordan man oppfatter (eller liker/ikke liker) et bilde, og hvordan det er presentert. Konteksten - alt rundt bildet har for meg stor betydning, og også settingen jeg er i. Derfor synes jeg det er litt problematisk at jeg bruker så mye tid på å se på bilder på web, og gjerne facebook (!), der oppløsningen er dårlig og min "modus" er gjerne "gå kjapt gjennom for å se hva vennene mine har på hjertet". På en fotoutstilling har galleriet brukt tid og krefter på å presentere bildene  skikkelig, man har brukt god tid på trykking, valg av papir, oppheng, lyssetting og så videre.

Her er et konkret eksempel som ble veldig tankevekkende for meg. Jeg så vinnerbildene til Årets Nordiske Naturfotograf 2012  på foto.no sine sider, og ble ærlig talt ikke veldig grepet. Fine bilder, jada, men ikke særlig mye mer. Hvor var stemningen, historien, og det som på fint kalles "punctum" - det i bildet som virkelig fanger deg (min tolkning)? Jeg fant det ikke i noen av bildene, og det var litt trist, for dette er jo kremen av naturfotografer. Men så var jeg innom Fotovideos lokaler for å hente en reparasjon, og da har man god tid... Der var bildene utstilt, og plutselig fant jeg alt jeg hadde lett etter i bildene på nett. Selv om presentasjonen  absolutt kunne vært bedre, var opplevelsen en helt annen.

Så ja - mediet har utrolig mye å si for om man liker et bilde eller ikke. Den viktigste lærdommen for meg er todelt. For det første må jeg gå mer på utstillinger slik at brøken (se bilder på utstilling)/(se bilder på web) blir mye større. For det andre skal jeg spandere gode utskrifter av mine egne bilder, det tror jeg kan bli viktig for min egen utvikling som fotograf.

torsdag 14. februar 2013

Første kveld i Venezia

Disse tre bildene tok jeg den første kvelden. Jeg var litt overveldet over stemningen, alt var like vakkert og utløserfingeren var veldig ivrig. Bildene gjør seg nok best i svarthvitt.

Det ser ut som bygningene flyter på vann, noe de omtrent gjør også.

Sinking city

Vaporettoen var et praktisk framkomstmiddel, og kjørte ofte. Fin måte å komme seg fram på langs kanal Grande

Night vaporetto

Det ser veldig mørkt ut på bildet, men stort sett var det gatebelysning og greit å se, selv om kvelden.

Man on the bridge

tirsdag 12. februar 2013

Liten Veneziaoppdatering

17. - 21. januar var jeg på tur til Venezia med Pentaxianerne. En fantastisk tur i en utrolig vakker by, som på den tiden er nesten tom for turister. Vi koste oss og fotograferte til alle døgnets tider, så bildemappene er blitt forskrekkelig fulle. Det tar tid å rydde opp i sånt, så her komemr det ut litt pø om pø. Dagens to utvalgte er resultatet av litt bildemekking. Først et svart-hvitt fra plassen , eller Campoen som det heter på Venetiansk rett ved hotellet, Campo San Polo. Visstnok den største i Venezia etter San Marco-plassen eller Markusplassen som de fleste kjenner den som. San Polo virket ikke så stor mens vi var der, fordi store deler av plassen ble brukt til en midlertidig isbane.

Campo San Polo Venice

Det andre bildet er tatt av Canal Grande fra Rialtobroen, og er mekket nesten i HDR-stil, selv om det ikke er HDR-bilde. Jeg har trukket skikkelig i spakene i Lightroom, og egentlig fått det uttrykket jeg ville. Men jeg er ikke sikker på om jeg liker det. Men det viser Venezia slik jeg så det, masse spennende detaljer, masse liv og røre på kanalen, varme røde murbygninger og en grønn kanal med båter, ferger og gondoler. Litt kaotisk.

Canal Grande in Venice

tirsdag 1. januar 2013

Godt nytt år!

To bilder fra Østmarka, før og etter årsskiftet.
Det første bildet ble tatt 2. juledag, skogen var snedekket og det var passe kaldt, helt nydelig vintervær.
Bildet er fra en grusvei jeg passerer ofte, og som jeg har flere bilder av til ulike årstider. Den har flere lange strekker som gir fin dybde i bildet. Samtidig liker jeg kontrasten mellom de mørke greinene og snøen som ligger på dem.
Dette bildet er tatt 1. januar, etter flere dager med regn og mildvær har vårløsningen tatt over i skogen. Selv om sola sto lavt og det var et par kuldegrader, varmet den slik at det rant over alt. Glatt føre, men nydelig når sola skinner.


Følgere