lørdag 26. desember 2015

Grønn desember i Østmarka


Nøklevann er tappet godt ned, og selv med rimfrosten på den bare bakken ser det ganske trist ut. Tror ikke det blir flere turer til Nøklevann før snøen har lagt litt korrekturlakk på landskapet,

Furuskogen er ekstra fin med tåke på, dette bildet er tatt rett innenfor parkeringsplassen ved Østmarksetra. Det er ikke nødvendig å gå langt i Østmarka for å finne fine motiv.

Lysende grønn mose mot rødbrune barnåler og gråsvarte trær i bakgrunnen. 

En grønn kjuke klatrer oppover en gammel trestamme, tåken, trærne og skyggene er grålilla med grønn blåbærlyng under.


Dette lille fossefallet var omkranset av is da jeg fant det. Da hadde jeg ikke stativ, så det er tatt på frihånd på 1/8dels sekund. Sa jeg kom tilbake for å sjekke om motivet fortsatt var der, var isen vekk.
Et tynt islag har lagt seg på Skøyenputten, og noen blader lager et gyldent slør på isen foran de lysende hvite bjørkestammene.

Noen hadde brutt opp litt is som lå som glassbiter på bakken ved Skøyenputten. Jeg måtte teste hvordan det ble å ta bilde gjennom isen. Er det slik verden utenfor ser ut for fiskene i vannet, når isen har lagt seg?

lørdag 26. september 2015

Svalbard 2015 - første bilder

I går kom jeg hjem fra den mest fantastiske ferien jeg noen gang har hatt. 10 dager fotoreise med Wildphoto på Svalbard. Fra Longyearbyen og nord til iskanten, deretter sørover til Storøya, og Kvitøya, rundt Nordaustlandet, i land på Moffen, inn i Kongsfjorden før vi returnerte til Isfjorden og Longyearbyen. Det er alt for mye å fordøye på en gang, og selv om jeg har slettet feilskudd ivrig underveis, er det nesten 6000 bilder igjen å gå gjennom.

Dette får bli en foreløpig smak, så får jeg levere flere bilder utover høsten.


Allerede andre dagen vi var ute (15. september) fikk vi se hvalross, dette er fra Hamiltonbukta i Raudfjorden.


I Hamiltonbukta var det også rødnebbterne som mater ungen på isen. Rart å tenke på at denne ungen skal ut og fly til Antarktis om ikke lenge.

Ikke noe å si på matefrekvensen, i hvertfall. Smårekene gikk ned på høykant.

Om kvelden den tredje dagen (16. september) var vi framme ved iskanten, og fikk se den første isbjørnen. Denne her ser ihvertfall ut til å kose seg.


Tidlig om morgenen (før halv fem) var jeg ute for å fotografere islandskapet, da disse to braket sammen over et selkadaver. Litt lang avstand og lite lys gir mye støy i bildet, men minnet er svært klart.

Litt seinere på morgenen kom denne litt nærmere, sulten på kjøtt.


"Eieren" av selkadaveret var lite lysten på å dele, selv om de vakre kritthvite ismåkene lett greide snappe til seg litt godsaker. 

Etter to dager i iskanten gikk ferden sørover igjen, til Storøya. Guidene talte 6 bjørner på land, så fotograferingen ble gjort fra zodiaker på trygg avstand. 

Disse bamsene er et mektig syn.

Vi var også så heldige at vi fikk se og fotografere binne med unge. Det ser veldig yndig ut, men greit å holde god avstand.



Etter morgenbesøket på Storøya, dro vi til Andretangen på Kvitøya for en tur i kveldslyset. Her traff vi denne flotte hvalrosskolonien


Isbreen på Kvitøya er et mektig syn, her med slushis i forgrunnen.
Om morgenen 19. september var vi ved Kræmerpynten helt øst på Kvitøya. Et svært utilgjengelig sted, enten is eller uvær gjør at veldig få turistskip kommer inntil. Vi var ikke i land, men tok bilder fra zodiakene. 


Etter Kvitøya gikk ferden vestover på sørsiden av Nordaustlandet. Nå var isen hovedmotivet, det er utrolig hvor vakker og hvor mange farger isen har.
Disse bildene er tatt utenfor Bråsvellbreen på Nordaustlandet.

På vei opp Hinlopen var vi i land på Wahlbergøya, der denne hvalrosskolonien holdt til.



Vi passerte også Alkefjellet i Hinlopen, vakkert selv når alle beboerne har forlatt stedet.
Ferden går mot slutten, og vi har kommet inn i Kongsfjorden på vestsiden av Spitsbergen. En aktiv bre, vi fikk se flere kalvinger.

For virkelig å sette punktum på en utrolig tur, møtte vi en blåhval i Isfjorden den siste dagen av turen. Det er umulig å beskrive hvordan det føles være så nær det største dyret som har levd på kloden noensinne. "Mektig" blir litt tamt.
Jeg kan ikke få rost Wildphoto-teamet (Ole Jørgen, Roy, Audun, Frede), ekspedisjonsleder Martin og kapteinen og mannskapet på M/V Quest nok. De stod på døgnet rundt, og sørget for at vi fikk alle muligheter for å oppleve og fotografere dette eventyret. En stor takk til dem!!

torsdag 14. mai 2015

Hvitveis


IMGP8105.jpg

Inspirert av Carmen Thulums bilder, prøvde jeg meg på noe liknende selv. Vanskelig, men artig! Krever at fotografen går ned i horisontalen, og selvsagt var det noen hyggelige turgåere som lurte på om jeg hadde det bra :).  

Vår i skogen


IMGP8030.jpg

Vår i skogen - alt eksploderer i en bølge av grønt. Fra vissent, grått og brunt til bittesmå grønne knopper. Og fuglesang!

mandag 26. januar 2015

Vinter i Østmarka

Det har vært skiftende forhold i Østmarka i år, mye mildvær og grått flatt lys, men vi har hatt noen fine snødager også.


Myra ved Bråten - venter på trekkfuglene


Furu - treet som gir Østmarka de lyse flotte flatene på kollene


Sola bryter gjennom skogkanten mot myra, der ulven gikk noen dager tidligere

Følgere